انواع دستگاه حضور و غیاب

انواع دستگاه حضور و غیاب


انواع دستگاه حضور و غیاب

تاریخچه دستگاه حضور غیاب ( حضور و غیاب ) به نخستین قرن های ارائه تعریف از روند کار برمیگردد. از زمانیکه بشر مفهوم کار را فهمید و در صدد استفاده از هم نوعان خود برای پیشبرد اهدافش برآمد، رفته رفته حس راستی آزمایی او نیز باعث پیدایش سیستم ( دستگاه ) حضور غیاب شد.

دستگاه حضور غیاب انواع مختلفی دارد که هر کدام نیز مزایا و معایب مخصوص خود را دارد. در این مطلب با انواع دستگاه حضور غیاب آشنا شده و جنبه های مختلف هر یک را بررسی میکنیم.

قبل از اینکه نوع دستگاه حضور و غیاب خود را بررسی یا انتخاب کنیم، میبایست از خود بپرسیم دقیقا چه چیزهایی از یک سیستم حضور و غیاب انتظار داریم؟ پرسنل ما چند نفر است؟ قرار است در چه شرایط محیطی از دستگاه استفاده کنیم؟ و … .

 

اصلی ترین نوع دسته بندی دستگاه حضور و غیاب، دسته بندی بر اساس نوع ثبت تردد میباشد که بر این اساس به سه نوع زیر تقسیم میشوند.

ثبت تردد بوسیله کد و سریال

ثبت تردد بیومتریک

ثبت تردد موبیلیته ( بوسیله موبایل )

 

یکی از ساده ترین نمونه دستگاه های ثبت تردد امروزی، دستگاه با قابلیت ثبت تردد بوسیله رمزعبور است. در این حالت برای هر کاربر یک کد شناسایی و یک رمز عبور تعریف میشود. برای هربار ثبت تردد، کاربر ابتدا میبایست کد شناسایی و سپس رمزعبور خود را وارد کند. تقریبا تمامی دستگاه های بیومتریک امروزی نیز این مدل از ثبت تردد را بعنوان آپشن دارا میباشند. این حالت از ثبت تردد، نمونه پایه ثبت تردد میباشد. به گونه ای که دستگاه بیومتریک نیز، شاخصه های بیومتریک فرد را بصورت کد تبدیل کرده و ذخیره و مقایسه میکنند.

یکی از مهمترین مزیت های دستگاه حضور غیاب بر پایه رمزعبور، ارزان بودن است. کافیست یک دستگاه ساده با یک صفحه کلید تهیه کنید، میتوانید تردد پرسنل خود را ثبت کنید. اما این سیستم معایبی از قبیل فوت وقت و همچنین ساده بودن تقلب را نیز دارد.

 

ثبت تردد بوسیله کارت مغناطیسی، روشی ارزان، در دسترس و پرسرعت میباشد. در این روش، به هریک از کاربران یک کارت مغناطیسی داده میشود. هریک از این کارت ها دارای یک سریال مخصوص به خود میباشد. پس از تعریف کاربر و تخصیص کارت به وی، در هر تردد کاربر کارت مغناطیسی خود را مقابل کارت خوان دستگاه میگیرد و به این ترتیب تردد وی ثبت میگردد.

کارت ها نیز انواع مختلفی دارند. برخی کارت ها Read Only هستند و تنها برای ثبت تردد مورد استفاده قرار میگیرند. برخی دیگر Read and Write بوده و قابلیت حمل اطلاعاتی از قبیل اطلاعات پرسنلی، مدارک و سوابق و … را نیز در خود دارند. این روش، روشی بسیار ایمن و سریع برای ثبت تردد میباشد اما همانند روش قبلی نیاز به یک ناظر دارد چون ممکن است پرسنل بجای افراد غایب و با کارت آنها برایشان تردد ثبت کنند. این تکنولوژی نیز به تنهایی بسیار محدود مورد استفاده قرار میگیرد و بیشتر در کنار تکنولوژی های بیومتریک بعنوان مکمل عمل میکند.

 

دستگاه حضور و غیاب بیومتریک

 

مدل پایه دستگاه حضور غیاب بیومتریک، مدل اثر انگشت میباشد. در این روش شخص انگشت خود را روی سنسور دستگاه قرار میدهد و تصویر ( بار الکتریکی ) اثر انگشت نمونه گیری میگردد. این نمونه بعنوان نمونه اثر انگشت یک کاربر با کد کاربری خاص دخیره میگردد. پس از هربار ثبت تردد بوسیله اثر انگشت، دستگاه نمونه اسکن شده را با نمونه های موجود در حافظه تطبیق میدهد و در صورت تطبیق با اثر انگشت ذخیره شده هر یک از کاربران، برای وی تردد ثبت میکند.

 

دستگاه های حضور غیاب بر پایه اثر انگشت انقلابی در سیستم های حضور و غیاب بشمار می آید. همزمان با پیشرفت تکنولوژی و راهیابی فناوری اثر انگشت به عرصه های مختلف، دستگاه های حضور غیاب نیز به این فناوری مجهز شدند. از بزرگترین مزایای آن عدم نیاز به تجهیزات جانبی، در دسترس همه بودن و عدم امکان تقلب است. همچنین در صورتیکه امکان تقلب نباشد، نیاز به حضور ناظر فیزیکی نیز نخواهدبود. یکی از معایب این نوع دستگاه عدم ثبت در زمان کثیفی یا زخم در انگشت است، که امروزه بسیاری از دستگاه ها تا 10 انگشت از هر شخص ثبت میکنند و بسیاری از آنان امکان احراز هویت بوسیله کارت و رمز عبور را نیز دارا میباشند.

نمونه توسعه یافته دستگاه حضور و غیاب بر پایه اثر انگشت را میتوان نوع پالم ( کف دست ) دانست. این نمونه همانند دستگاه اثر انگشت نمونه کف دست را ذخیره میکند. البته در نمونه های صنعتی، مبنای کار بر پایه بار الکتریکی کف دست نیست. سنسور ( دوربین ) مادون قرمز دستگاه، الگوریتمی از رگ های کف دست کاربر را ذخیره میکند. این روش، روشی بسیار ایمن و بهداشتی است و امکان عدم شناسایی بسیار کمی دارد اما هزینه ی اقتصادی آن، برای برخی کسب و کارهای کوچک کمی توجیه ناپذیر بنظر میرسد.

 

دستگاه حضور غیاب چهره

دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، از جدیدترین تکنولوژی های بیومتریک در ثبت تردد بوسیله دستگاه حضور و غیاب میباشد. در این روش، شخص در جلوی دوربین دستگاه و در محل مناسب و معین قرار میگیرد. دستگاه نمونه هایی از چهره فرد را تصویر برداری کرده و بصورت کدهای دیجیتال در خود ذخیره میکند.

 

پس از هربار قرار گرفتن شخص در مقابل دوربین دستگاه، دستگاه نمونه تصویر شخص را بانک اطلاعاتی خود تطبیق میدهد و در صورت موجود بودن نمونه، تردد برای فرد ثبت میگردد. از مزایای این سیستم حضور و غیاب، قابلیت استفاده از آن در مواردی است که استفاده از اثر انگشت مشکل ساز و دشوار است. با زدن عینک، با اصلاح موی سر، با اصلاح صورت و ریش و تغییرات در صورت نیز این سیستم همچنان به کار خود ادامه میدهد. از معایب سیستم حضور و غیاب چهره میتوان به کم بودن سرعت ثبت تردد اشاره کرد، در دستگاه های ارزان قیمت و رده میانی که توجیه اقتصادی برای کسب و کارهای کوچک داشته باشند، ثبت تردد بعضا تا 4 ثانیه طول میکشد. همچنین برای قرار گرفتن بشکل درست در مقابل دوربین، میبایست فاصله، نور و زاویه صورت و بدن تنظیم باشد.

 

دستگاه های حضور و غیاب بر مبنای چهره، برای مکان هایی از قبیل رستوران و آشپزخانه، تعمیرگاه ها، استخرها و موارد مشابه پیشنهاد میشود. مکان هایی که پرسنل آن با آب، مایعات، مواد شیمی و گرد و خاک در تماسند.

نمونه های دیگری از دستگاه های بیومتریک مانند دستگاه های شناسایی بوسیله قرنیه چشم، صوت، حرکات بدن و … نیز وجود دارند که کارایی صنعتی نداشته و صرفا در پروژه های خاص مورد استفاده قرار میگیرند.

 

حضور و غیاب موبیلیته

این نمونه از سیستم حضور و غیاب بر روی پلتفرم موبایل هوشمند اجرا میشود. کلیه ترددها در محیط نرم افزار ثبت میشود و مدیر مجموعه نیز از طریق نرم افزار مخصوص خود ترددها را کنترل میکند. مزیت این سیستم بروز بودن و امکان نظارت از هرنقطه ایست. حتی کارمندان میتوانند از منزل درخواست مرخصی کنند یا مدیر مجموعه برای آنها حکم ماموریت صادر کند. از معایب این سیستم پرداخت هزینه سالیانه سرور اینترنتی میباشد. همچنین ممکن است تمامی کارمندان یک مجموعه به موبایل هوشمند دسترسی نداشته باشند.

امیدواریم با مطالعه مطالب بلاگ فراساین، دستگاه حضور و غیاب مناسبی انتخاب کنید.

جهت دریافت هرگونه مشاوره و اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *